Voor beleggers is het korte beursavontuur van Douwe Egberts goed afgelopen. Maar het had met Bennink en Herkemij aan het roer ook zo anders kunnen aflopen, denkt Patrick Beijersbergen.

Het aandeel kwam in de zomer van 2012 voor 8 euro naar de Amsterdamse beurs. Beleggers krijgen er nu 12,50 euro voor, een rendement van 56 procent in ruim een jaar. Maar achteraf kunnen we hooguit spreken van een overwinning van het kortetermijndenken.

DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts) kwam, zag en vertrok. De koffieonderneming die in no-time tot de AEX doorstootte, wordt overgenomen door een bedrijf waar de schatrijke Duitse familie Reimann achter schuilgaat. Vandaag is de laatste handelsdag.

De overname komt op een goed moment voor beleggers, nu het nieuwe koffiemerk Velours Noir een agressieve aanval op de marktleider in Nederland inzet. Nederlanders zijn wereldkampioen koffiedrinken en Douwe Egberts heeft zo’n 65 procent van deze lucratieve markt in handen. Dan ben je kwetsbaar.

Het nieuwe merk wordt in de markt gezet door het Amerikaanse Mondelez, een bedrijf dat zich recent afsplitste van Kraft Foods. Mondelez gaat eigenlijk vooral de strijd aan met marktleider Nestlé. Nestlé en Mondelez zijn wereldwijd actief en ook elkaars concurrent in chocola en snacks. Het kleinere Douwe Egberts zou best eens gemangeld kunnen gaan worden tussen deze twee grootmachten.

Minder koffie

Want Douwe Egberts staat er allesbehalve goed voor. Het merk is verzwakt door de kritiek die de bedrijfsleiding via de media op het eigen bedrijf heeft geuit. Topman Herkemij zei doodleuk dat er steeds minder koffie in de Senseo-pads werd gedaan. Ook Jan Bennink heeft in het openbaar veel kritiek op het bedrijf gegeven.

Bennink en Herkemij hebben een gevaarlijk spel gespeeld. Hun aandacht was van het begin af aan uitsluitend gericht op de korte termijn, en vermoedelijk vooral op een zo spoedig mogelijke overname. Herkemij heeft aan tekengeld, salaris en vertrekpremie in een jaar miljoenen bijeen geharkt en Bennink heeft nadat hij Herkemij eruit had gewerkt het aangeslagen bedrijf op het nippertje in handen van de familie Reimann gespeeld. Ook hij hield er een vermogen aan over, dat hij bovenop de miljoenen kan storten die hij aan de verkoop van Numico aan Danone overhield.

Beleggers komen er deze keer goed mee weg. Als er geen overnemende partij was gevonden had de koers ongetwijfeld op minder dan de helft van die 12,50 euro gestaan. Het was alles of niets. En vooral daarom verdient het kortzichtige beleid van Herkemij en Bennink achteraf toch het predikaat ‘volstrekt onverantwoord’.

De heren zouden een week moeten worden opgesloten in een kamer met een televisie die niet uit kan en waarop continu ‘De Prooi’ wordt herhaald.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl